De bewoners van een plattelandswoning wilden een grote leefkeuken realiseren. Ze wisten heel goed wat ze wilden: een betonnen aanrechtblad en houten keukendeuren. De technische uitwerking om het de goede uitstraling te geven, hebben we samen opgepakt.

Aanrechtblad leeft
Het betonnen aanrechtblad is niet standaard. Het is echt beton in het werk gestort. Dat geeft het voor mij en de bewoners een veel natuurlijker karakter. Je ziet de tekening van het beton, waardoor het blad ‘leeft’. Samen met een aannemer is het blad op locatie gestort. Na een lichte droging is de toplaag met de hand gevlinderd. Vervolgens is het blad geïmpregneerd en met een natuursteenwax behandeld. Dit zorgt voor een goede waterafstoting en daarmee is het blad goed te onderhouden.

Van treinstel naar keuken
De kastdeuren zijn gemaakt van oud eiken fineer, gelijmd op een donkerzwarte ondergrond. Dit geeft het eiken fineer een robuuste, klassieke uitstraling. Het oud eiken fineer komt rechtstreeks uit oude treinstellen. Het hout heeft zijn uitstraling gekregen door een veroudering, dus zonder manipulatie. De deuren zijn van massief eiken kantband voorzien en een push systeem om de deuren te openen. Omdat er geen deurknop nodig is, ontstaat een rustige uitstraling.